image

image

Monday, September 26, 2011

Tawakkal - berserah dirimu kepada AKU, sebulat bulat hatimu

~Tawakkal~
 
Bercerita tentang tawakal, terdapat sebuah kisah antara Imam Syahid Hassan AlBanna 
dan Abbas As Sissi.

Setelah Abbas mendapat diploma dari Sekolah Menengah Teknik pada tahun 1939, beliau berangkat ke Kaherah untuk mencari kerja. Beliau pergi menemui al fadhilah al mursyid am Hassan Al Banna r.a di Markas Am Ikhwan di Al-Hilmiyah Jadidah. Setelah almursyid mengalu-alukan kedatangannya, almuryid bertanyakan sebab-sebab kehadiran beliau di kota Kaherah itu.

Abbas: Untuk mencari kerja.

Almursyid: Tidakkah kau terfikir untuk bekerja secara sukarela di Sekolah Teknik/ Mekanik Peperangan?

Abbas: Sesungguhnya keluarnya aku dari sekolah teknik ini adalah semata-mata untuk membebaskan aku dari perkhidmatan tentera.

Almursyid: akan tetapi risalah kita mewajibkan kita berkhidmat di dalam jurusan ini (jurusan ketenteraan).

Abbas: Itu tidak ada halangan, tetapi aku tidak akan berjaya di dalam pemeriksaan Doktor kerana sebelah dari mataku kabur (rabun).

Almursyid: Bertawakallah kepada Allah s.w.t supaya berjaya.

Abbas: Bagaimana aku akan berjaya di dalam pemeriksaan Doktor padahal mataku dalam keadaan yang demikian.

Almursyid: Justeru kerana itulah aku berkata: bertawakallah kepada Allah kerana jika matamu sejahtera, kamu akan bertawakal kepada matamu.

Pengertian ini benar-benar menggoncangkan kewibawaan Abbas sekaligus beliau merasakan iman menyelinap ke dalam perasaaannnya. Beliau berangkat menuju ke Sekolah Teknik Peperangan di Al Abbasiyah dengan bertawakal kepada Allah s.w.t. Beliau diiringi oleh seorang pegawai tentera menuju rumah sakit tentera dan bertawakal sepenuhnya kepada Allah s.w.t, berserah sebulat-bulatnya kepadaNya dengan harapan mendapat kejayaan. Setelah melalui pemeriksaan Doktor secukupnya, beliau termasuk di kalangan orang-orang yang berjaya. Lantaran itu, beliau memasuki sekolah tersebut dan bermulalah hidupnya di dalam jurusan yang baru dan di luar dari perhitungan awalnya.

Beliau juga tidak lupa, bagaimana apabila meletus sahaja perang dunia kedua, kementerian telah menyegerakan penamatan kursus(graduation) bagi membolehkan mereka berangkat ke medan perang di padang pasir sebelah Barat. Beliau beserta rakan-rakannya seramai sekitar 100 orang pergi ke Dharbu An Nar, medan tempat ujian menembak (sebelum lulus). Beliau berasa sangat dukacita kerana bimbang akan gagal di dalam latihan menembak itu kerana kelemahan mata kirinya. Spontan beliau teringat kata-kata AlImam - tawakallah kepada Allah, kamu akan berjaya. Serentak dengan itu meresaplah pengertian tawakal ke dalam jiwanya dan beliau benar-benar yakin akan hakikat bertawakal itu. Beliau melakukan latihan menembak itu dengan sepenuh kepercayaan dan ketenangan walaupun hanya menggunakan sebelah matanya yang terang. Akhirnya Husin Ahmad, panglima yang melatih mereka mengisytiharkan bahawasanya pemenang yang pertama ialah Abbas Al Sisi. Keputusan ini memeranjatkan mereka yang mengetahui hakikat ini tetapi inilah satu daripada hakikat kebenaran bertawakal kepada Allah s.w.t.

Sememangnya besar peranan tawakal dalam hidup seorang muslim yang mukmin. Tawakal itu ialah berusaha bersungguh-sungguh menurut batas-batas kemampuan manusia, kemudian menyerahkan tadbir segala urusan kepada Allah s.w.t, yang menjadi kunci segala kebaikan, segala berkat serta pemeliharaan dan perlindungan dari segala kejahatan.
 
 
 
Anda tahu mustahaknya tawakkal?
 
Tawakal menambah baik aqidah anda.
 
 
 
Bagaimana?
 
Kalau tak bertawakal kepada Allah, anda akan bertawakal kepada bermacam-macam, kepada manusia, kepada alat atau kepada teknologi.
 
 
Boleh beri contoh?
 
Orang yang kuat study dan hanya confident kepada guru dan tuisyen tidak sama dengan orang yang memohon supaya diberi ilmu di samping mencari guru dan kelas tuisyen yang bermutu. Di luar nampak serupa, tetapi pegangan hati berbeza.
 

 
Apa akibat jika lemah atau tidak bertawakal kepada Allah?
 
Banyak. Satu, mudah diperdaya orang. Dengar penjual berkempen hebat barangan make-up atau kesihatan, terpukau, rasa rugi kalau tak beli. Beli dan menaruh harapan menggunung nak jadi anggun atau sihat. Jadilah dia pembeli tetap tiap kali ada promosi. Berbeza dengan orang yang bertawakal, harapannya kepada Allah. Dia akan membeli barangan kesihatan apabila disyor oleh doktor. Itupun, ia lebih banyak memohon daripada Allah Maha Penyembuh.
 

 
Lagi!
 
Orang yang bertawakal boleh mengawal tekanan perasaan. Jika ia memohon kerja, ia kemudian akan susuli doa yang berterusan. Ia tidak bimbang jika gagal kerana ia tahu bahawa setiap ketentuan Allah adalah yang terbaik baginya. Jika ditakdirkan mendapat suami yang berpendapatan rendah, ia tidak bimbang. Baginya rezeki yang berkat walau sedikit lebih baik daripada rezeki yang banyak tetapi melalaikan.
 

 
Ada yang bahaya daripada itu?
 
Ada. Sampai melanggar larangan Allah! Bimbang barangan tak laku peniaga jumpa bomoh, jampi serapah Hindu klasik - runtuh aqidah. Bimbang tak dapat jodoh si gadis peraga diri, mendedahkan tubuh di khalayak, bermata keranjang, jadi bebas dan liar. Patut sampaikan hasratnya melalui para ibu, dan memohon kepada Allah agar dikurniakan lelaki soleh. Jangan terkejut, ada suami zaman ini yang melacurkan isteri dan anak gadis kerana desakan hidup. Tak ada pendirian, tak ada maruah. Harimau yang buas pun cemburu jika ada harimau jantan menghampiri pasangan betinanya. Suami itu adalah adayus. Orang dayus diharamkan syurga. Kerana tiada tawakal rosak masa depan isteri dan anak gadis itu.

No comments:

Post a Comment